Rendezvény kiírás – Univer 24 – Az úszás ünnepe 2019

A Rendezvény kiírást innen is letöltheted.

 1. Kiemelt információk
 2. Általános információk
 3. A rendezvény részletes programja
 4. A tevékenységek részletes leírása
 5. A tevékenységek általános szabályai
 6. A rendezvény általános szabályai

1. Kiemelt információk

A rendezvény időpontja: 2019. szeptember 28-29., szombat – vasárnap.

Helyszín: Kolozsvár, a “Iuliu Hațieganu” sportparkban található “Universitas” úszóközpont, Pandurilor utca, 7 szám, Kolozs megye, 400000

A rendezvényre a nevezési űrlap kitöltésével 2019. szeptember 22-ig lehet a www.sportsculture.ro/ internetes oldalon jelentkezni. A résztvevők száma korlátozott, ezért a csapatok nevezésének elfogadása a nevezés sorrendjében történik. A rendezők fenntartják a jogot arra, hogy lezárják a nevezést, amint a jelentkezők száma a maximális létszámot eléri. Ajánlott tehát a rendelkezésre álló határidő előtt minél hamarabb nevezni.

2. Általános információk

Az “Univer 24 – Az úszás ünnepe 2019 – Kolozsvár” (a továbbiakban Univer 24, vagy rendezvény) rendezvény célja az úszás népszerűsítése, mint sport és egészséges mozgásforma, minden korosztály számára, ugyanakkor a közösségben az úszás előnyeinek és fontosságának tudatosítása. A 24 órás rendezvényt úszó legendák részvételükkel népszerűsítik és támogatják, emellett több száz résztvevő úszik együtt az extrém 24 órás egyéni úszókkal. A rendezvény szervezését és lebonyolítását a rendezők, a teljesített hosszak számlálását a sávbírók biztosítják. Az orvosi felügyeletről a rendezők gondoskodnak.

A rendezvény fő tevékenységei:

 • Egyéni extrém hosszútávúszás, ahol a részvevők 24 órán keresztül úsznak.
 • Többféle csapatúszás, ahol több száz úszó egymást követően fog úszni, az úszást ünnepelve és  lelkesen támogatva a 24 órás hosszútávúszók teljesítményét.
 • Úszó legendák részvétele, akik a rendezvényt a megnyitó ünnepségen és rajtnál támogatják jelenlétükkel. Ők az Univer 24 rajtjánál úszni is fognak, majd aláírásokat osztanak rajongóiknak. Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó úszó már elfogadta a rendezők meghívását, részt fog venni a kolozsvári Univer 24-en.

Az Univer 24 rendezője és névadó támogatója:

 • Sports Culture – rendező
 • Univer Product SRL – névadó támogató

3. A rendezvény részletes programja

Szombat, 2019. szeptember 28.

10:00 Megnyitó ünnepség

11:00 Rajt Univer 24 – Az úszás ünnepe – Kolozsvár,

11:00 Rajt Úszó legendák rövid úszása”

11:00 Rajt 24 órás egyéni teljesítménypróba”

11:00 Rajt „Gyerekek, család és barátok” csapatúszás

14:00 Rajt „A versenyzés öröme” csapatúszás

14:15 „Gyerekek, család és barátok” záróünnepsége

15:15 Rajt „400 méteres váltó 6 órán át” csapatúszás

15:30 „A versenyzés öröme” záróünnepsége

Szombat, 2019. szeptember 28., vasárnap, 2019. szeptember 29.

21:30 Rajt „Félórás váltó 12 órán át” csapatúszás

21:45 „400 méteres váltó 6 órán át” záróünnepsége

09:30 Rajt „Csapatépítő úszás” csapatúszás

10:00 „Félórás váltó 12 órán át ” záróünnepsége

11:00 „24 órás egyéni teljesítménypróba” záróünnepsége

11:15 „Csapatépítő úszás” záróünnepsége

11:20 Záró események, gratulációk

4. A tevékenységek részletes leírása

24 órás egyéni teljesítménypróba”Teszteld a határaid az úszást ünnepelve!

Szombat 11:00 órától vasárnap 11:00 óráig, 24 óra időtartamban; záróünnepség és eredményhirdetés vasárnap 11:00 órakor.

Egyéni hosszútávúszó teljesítménypróba, nem verseny. Az úszóknak 24 óra áll rendelkezésükre, hogy minél több medence hosszat ússzanak. A rendezők kifejezetten tapasztalt, hosszútávúszásban jártas úszók nevezését várják. A rendezők két úszót választanak ki, akik biztonságos feltételek mellett teljesíthetik a 24 órás egyéni teljesítménypróbát. A teljesített hosszak számlálását a sávbírók végzik. Az úszóknak 3 óránkét 15 perc pihenőidő áll rendelkezésére. Egy pályán ketten úsznak, a beosztás szerinti oldalon. Az úszásnem szabadon választható. A 24 órás egyéni teljesítménypróba” záróünnepségére a rendezvény végén, vasárnap 11:00 órakor kerül sor, kihirdetve az úszók által megtett hosszak számát.

A nevezés feltételei: nevezhetnek a 18. életévüket a rendezvény időpontjáig betöltött személyek, akik egészségi és fizikai állapota megengedi egy ilyen versenyben való részvételt. A nevezés feltétele egy 3 hónapnál nem régebbi sportorvosi alkalmassági igazolás bemutatása. A határidőig beérkezett nevezéseket a rendezők elbírálják és 2 fő hosszútávúszó résztvevőt választanak ki, akik biztonságos feltételek mellett teljesíthetik a 24 órás erőpróbát. A 24 órás úszás teljesítménypróbára a nevezés és részvétel díjmentes.

A nevezéseket a rendezők írásban a sportsculturecluj@gmail.com e-mail címen várjak. További információkért érdeklődni lehet a +4 0754 433 242 telefonszámon.

Felszerelés:

 • Úszósapka használata kötelező;
 • Úszószemüveg használata ajánlott;
 • Az úszás teljesítménypróbán valamennyi résztvevő használhatja a mindenkori joghatályos FINA szabályban rögzített anyagú és fajtájú úszónadrágokat és úszódresszeket;
 • Nem engedélyezett semmilyen speciális úszóruha (neoprén, búvárruha), vagy egyéb segédeszközök használata: uszony, békaláb, tenyérellenállás, deszka stb.;
 • Nem engedélyezett bármely a FINA Dopping Control Rules, illetve a WADA kódex szabályzatai szerint tiltott teljesítményfokozó használata.

A rendezők felügyelik a teljesítménypróbát a tevékenység teljes időtartama alatt. A teljesítménypróba alatti pihenés és felfrissülés lehetőségéről, táplálásáról és folyadék utánpótlásáról, valamint az orvosi felügyeletről a rendezők gondoskodnak.

Gyerekek, család és barátokÜnnepeljétek együtt az úszást!

Szombat 11:00 órától 14:00 óráig, 3 óra időtartamban; záróünnepség és eredményhirdetés szombaton 14:15 órakor.

Iskolákat / úszóklubokat képviselő csapatok nevezhetnek. A rendezők minden úszást kedvelő személyt bátorítanak a nevezésre, életkortól és a képességektől függetlenül. Egy csapat minimum 2 tagból kell álljon. Az iskolákat / úszóklubokat képviselő csapatokhoz csatlakozhatnak tanárok, szülők és egyéb személyek is, azaz úszhatnak a rendezvényen a csapatot képviselve. A csapatnak egy óra áll rendelkezésére, ez időn belül minden csapattag minimálisan 50 métert úszik. Az úszásnem szabadon választható. A záróünnepségre a programpontot követően, szombaton 14:15 órakor kerül sor, a végső rangsor a csapatok létszáma alapján lesz felállítva.

Nevezni a www.sportsculture.ro/ internetes oldalon lehet, a nevezési űrlap kitöltésével. A tevékenységen való részvétel ingyenes.

Minden csapatban lennie kell egy csapatkapitánynak, aki csapattag is lehet, illetve úszhat a csapatban. A csapatkapitány vállalja, hogy az összes csapattaghoz eljuttatja a rendezőktől kapott információkat és a csapat kapcsolattartó személye lesz a rendezőkkel. Nevezéskor a csapatkapitány becslést ad a csapat úszóinak várható létszámáról. A becslés segítséget nyújt a rendezőknek a sikeres sáv- és időbeosztáshoz, viszont a rangsor a rendezvény napján számlált részvevő úszók alapján lesz felállítva.

A tevékenységekhez szükséges felszerelés és technikai részletek a szabályzat 5. fejezetében olvashatóak.

A versenyzés öröme”A versenyszellem fejlesztése csapatban!

Szombat 14:00 órától 15:00 óráig, 1 óra időtartamban; záróünnepség és eredményhirdetés szombaton 15:30 órakor.

A rendezők minden közepes és haladó szintű úszót bátorítanak a nevezésre. Egy csapat minimum 6 tagból kell álljon és opcionálisan maximum 4 csereúszó szerepelhet. A csapatnak egy óra áll rendelkezésére, minden csapattag 100 métert úszik váltó formájában, a csapatkapitány által előre meghatározott sorrendben. Egy csereúszó egy csapattagot helyettesíthet ciklusonként. Az úszásnem szabadon választható. A záróünnepségre a programpontot követően, szombaton 15:30 órakor kerül sor, a végső rangsor a csapatok által megtett hosszak alapján leszfelállítva.

Nevezni a www.sportsculture.ro/ internetes oldalon a nevezési űrlap kitöltésével lehet. A tevékenységen való részvétel ingyenes.

Minden csapatban lennie kell egy csapatkapitánynak, aki csapattag is lehet, illetve úszhat a csapatban. A csapatkapitány felvállalja, hogy az összes csapattaghoz eljuttatja a rendezőktől kapott információkat és a csapat kapcsolattartó személye lesz. A csapatkapitány legkésőbb 2019 szeptember 22.-ig elküldi a rendezőknek a csapattagok adatait.

A tevékenységekhez szükséges felszerelés és technikai részletek a szabályzat 5. fejezetében olvashatóak.

400 méteres váltó 6 órán át”Sprintelj és szórakozz az úszómedencénél!

Szombat 15:15 órától 21:15 óráig, 6 óra időtartamban; záróünnepség és eredményhirdetés szombaton 21:45 órakor.

A rendezők minden úszást kedvelő személyt bátorítanak a nevezésre, életkortól és a képességektől függetlenül. Egy csapat minimum 6 tagból kell álljon és opcionálisan maximum 4 csereúszó szerepelhet. A csapatnak hat óra áll rendelkezésére, minden csapattag 400 métert úszik váltó formájában, a csapatkapitány által előre meghatározott sorrendben. Egy csereúszó egy csapattagot helyettesíthet ciklusonként. Az úszásnem szabadon választható. A záróünnepségre a programpontot követően, szombaton 21:45 órakor kerül sor, a végső rangsor a csapatok által megtett hosszak alapján leszfelállítva.

Nevezni a www.sportsculture.ro/ internetes oldalon a nevezési űrlap kitöltésével lehet. A tevékenységen való részvételi hozzájárulás  (nevezési díj) 80 RON / csapattag.

Minden csapatban lennie kell egy csapatkapitánynak, aki csapattag is lehet, illetve úszhat a csapatban. A csapatkapitány felvállalja, hogy az összes csapattaghoz eljuttatja a rendezőktől kapott információkat és a csapat kapcsolattartó személye lesz. A csapat benevezésekor a csapatkapitány kifizeti a csapat részvételi hozzájárulását, azaz 480 RON-t. A csapatkapitány legkésőbb 2019. szeptember 22-ig elküldi a rendezőknek a csapattagok adatait, és adott esetben kifizeti a csereúszók részvételi hozzájárulását. 

A felfrissülési lehetőségéről, táplálásáról és folyadék utánpótlásáról a szervezők gondoskodnak.

A tevékenységekhez szükséges felszerelés és technikai részletek a szabályzat 5. fejezetében olvashatóak.

Félórás váltó 12 órán átÉlvezd az éjszakai úszást a csapatoddal!

Szombat 21:30 órától vasárnap 9:30 óráig, 12 óra időtartamban; záróünnepség és eredményhirdetés vasárnap 10:00 órakor.

A rendezők minden úszást kedvelő személyt bátorítanak a nevezésre, életkortól és a képességektől függetlenül. Egy csapat minimum 6, maximum 24 tagból kell álljon. A csapatnak 12 óra áll rendelkezésére, minden csapattag minimum egyszer fél órát úszik váltó formájában. Az úszásnem szabadon választható. A záróünnepségre a programpontot követően, vasárnap 10:00 órakor kerül sor, a végső rangsor a csapatok által megtett hosszak alapján leszfelállítva. A rendelkezésre álló idő lejártakor a megkezdett utolsó 100 méter beleszámít a teljesítménybe.

Nevezni a www.sportsculture.ro/ internetes oldalon a nevezési űrlap kitöltésével lehet. A tevékenységen való részvételi hozzájárulás  (nevezési díj) 80 RON / csapattag.

Minden csapatban lennie kell egy csapatkapitánynak, aki csapattag is lehet, illetve úszhat a csapatban. A csapatkapitány felvállalja, hogy az összes csapattaghoz eljuttatja a rendezőktől kapott információkat és a csapat kapcsolattartó személye lesz. A csapat nevezésekor a csapatkapitány kifizeti a csapat részvételi hozzájárulását, azaz 480 RON-t. A csapatkapitány legkésőbb 2019 szeptember 22.-ig elküldi a rendezőknek a csapattagok adatait, és adott esetben kifizeti a csereúszók részvételi hozzájárulását. 

A felfrissülési lehetőségéről, táplálásáról és folyadék utánpótlásáról a szervezők gondoskodnak.

A tevékenységekhez szükséges felszerelés és technikai részletek a szabályzat 5. fejezetében olvashatóak.

Csapatépítő úszásÜnnepeljétek együtt az úszást!

Vasárnap 9:30 órától 11:00 óráig, 1,5 óra időtartamban; záróünnepség és eredményhirdetés vasárnap 11:15 órakor.

Vállalatokat képviselő csapatok neveznek be. A rendezők minden úszást kedvelő személyt bátorítanak a nevezésre, életkortól és a képességektől függetlenül. Egy csapat minimum 2 tagból kell álljon. A vállalat alkalmazottjain kívül a csapathoz csatlakozhatnak családtagok, barátok és egyéb személyek is, azaz úszhatnak a rendezvényen a vállalatot képviselve. Egy csapatnak 45 perc áll rendelkezésére, ez időn belül minden csapattag minimálisan 50 métert úszik. Az úszásnem szabadon választható. A záróünnepségre a programpontot követően, vasárnap 11:15 órakor kerül sor, a végső rangsor a csapatok létszáma alapján lesz felállítva.

Nevezni a www.sportsculture.ro/ internetes oldalon a nevezési űrlap kitöltésével lehet. A tevékenységen való részvétel ingyenes.

Minden csapatban lennie kell egy csapatkapitánynak, aki csapattag is lehet, illetve úszhat a csapatban. A csapatkapitány felvállalja, hogy az összes csapattaghoz eljuttatja a rendezőktől kapott információkat és a csapat kapcsolattartó személye lesz a rendezőkkel. Nevezéskor a csapatkapitány becslést ad a csapat úszóinak várható létszámáról. A becslés segítséget nyújt a rendezőknek a sikeres sáv- és időbeosztáshoz, viszont a rangsor a rendezvény napján számlált részvevő úszók alapján lesz felállítva.

A tevékenységekhez szükséges felszerelés és technikai részletek a szabályzat 5. fejezetében olvashatóak.

5. A tevékenységek általános szabályai

 • Úszósapka használata kötelező.
 • A csapatok / az úszók legalább 5 perccel a program szerint következő úszásuk időpontja előtt a rajtnál meg kell, hogy jelenjenek.
 • Indulni a rajtkőről vagy a vízből lehet.
 • Bármilyen úszásnemben lehet úszni.
 • Minden hossz végén meg kell érinteni (kézzel, vagy lábbal) a falat, csak ez számít leúszott hossznak.
 • A rendelkezésre álló idő lejártakor a megkezdett utolsó 100 méter beleszámít a teljesítménybe.
 • A tevékenységek kezdetét / végét a szervezők egy hosszú sípszóval jelzik.
 • Amennyiben egy csapat vagy egy úszó lekési a rajtot vagy a váltást, a csapat / az úszó  csak a maradék időt úszhatja a tevékenységből.
 • A teljesített hosszak számlálása a sávbírók által történik.
 • Alkohol fogyasztása a rendezvény teljes ideje alatt tilos.
 • A fenti szabályok be nem tartása büntetést von maga után, amelyről a rendezők döntenek.

6. A rendezvény általános szabályai

 • Minden résztvevő, ugyanúgy néző, mint úszó, köteles betartani az “Universitas” úszóközpont szervezési és működési szabályait, amelyek elérhetők a www.ubbcluj.ro/ro/structura/sport/files/Regulament_Natatie_2011-2012.pdf internetes oldalon.
 • Parkolás – az “Universitas” úszóközpont közelében 2 parkoló áll rendelkezésre: ingyenes parkolási lehetőség a Műszaki Egyetem úszómedence parkolójában, valamint fizetős parkolási lehetőség a “Iuliu Haţieganu” sportpark magánparkolójában.
 • Az uszodába és nézőtérbe a főbejáratot használva lehet bejutni, a belépés díjmentes a részvevők és nézők számára is.
 • A rendezők az elveszett értéktárgyakért és ruházatért nem vállalnak felelősséget.
 • Az úszóközpont teljes területén tilos a dohányzás. Alkohol fogyasztása a rendezvény teljes ideje alatt tilos.
 • A rendezők fenntartják a jogot az Univer24 programjának megváltoztatására. Az esetleges változások közzététele a www.sportsculture.ro internetes oldalon történik.

További információkért a rendezők a sportsculturecluj@gmail.com e-mail címen vagy a

+4 0754 433 242 telefonszámon elérhetőek.