Epilog „Univer 24 – Sărbătoarea înotului”

Toți pentru înot și înot pentru toți!

28-29 septembrie 2019 a fost pentru noi un sfârșit de săptămână extrem de special. Asta pentru că am reușit să continuăm proiectul nostru de suflet, evenimentul de înot de 24 h pe care îl organizăm cu mult elan și entuziasm gândindu-ne la toți iubitorii înotului și sperând că numărul lor va crește de la an la an, că evenimentul va deveni o tradiție în peisajul clujean și că noi toți vom continua să înotăm … pentru noi, pentru comunitate! A fost a doua ediție a evenimentului de înot de 24 h și prima ediție în formatul „Univer 24 – Sărbătoarea înotului”, desfășurată în cadrul Complexului de natație „Universitas”. Și asta spune deja multe despre ce e nou în viața Sports Culture. Am crescut și noi și am devenit Asociație Club Sportiv, dar cel mai important și cel mai frumos am crescut cu și prin oamenii minunați pe care îi avem alături din toate punctele de vedere. Tocmai din acest motiv am începe prin a le mulțumi și a le aminti cât de importantă este contribuția lor pentru ca noi să putem face un vis nebun realitate și să înotăm împreună timp de 24 de ore, în armonie, pentru sport, echilibru și o viață sănătoasă. Suntem convinși că au fost scăpări, pentru care ne cerem scuze, dar suntem la fel de hotărâți ca împreună să le corectăm și să fim mai buni de la ediție la ediție … tocmai pentru că ne dorim să ne bucurăm împreună de înot și de forța comunității … și aici nu există limite.

Suntem extrem de norocoși să îi avem alături pe colaboratorii noștri de la Univer Product SRL, sponsorul principal al evenimentului, care au știut exact cum să ne ofere sprijinul necesar și mai ales încredere în viziunea noastră. Am știut că sunt acolo și că ne putem baza pe ei, indiferent că a fost vorba despre un sfat și o vorbă bună, logistică, liste de verificări sau chiar montarea decorului la ore târzii ale nopții. Și toate acestea fără să simțim vreo presiune, limitare sau tensiune … doar suport! Așadar, mulțumim mult, Avramucz Attila, Oláh Zoltan și Baróti-Illyés Imola! Expertiza extrem de valoroasă pe care Kolonics Krisztian a adus-o în echipă și a împărtășit-o cu multă generozitate a fost crucială. Îi suntem de asemenea foarte recunoscători. Echipa s-a format de la sine cu ocazia acestui proiect și sperăm să ne bucurăm de multe alte oportunități pentru a colabora.

Dar echipa a fost muuult mai mare! Am avut alături sponsori, parteneri și colaboratori care au adăugat piese unice acestui puzzle frumos pe care l-am creat împreună. Și acest lucru s-a întâmplat tot prin conexiunea cu oameni deosebiți cărora le mulțumim că ne-au fost alături și au decis să ne sprijine. Am avut sponsori ai câte unei activități din cadrul evenimentului: Tyr pentru activitatea „Înoată câte 400 m timp de 6 h în echipă” și respectiv Lloyd pentru activitatea „Înoată câte 1/2 h timp de 12 h în echipă”; sponsori silver: Decathlon, Arena, NTT Data, Auchan, Kinetik Artherapy și Tupperwarre; sponsori susținători ai activității „Mini teambuilding acvatic”: Arobs, ICPIAF Imobiliare, Ramex, Wedas, Top Market, ArtSoft Consult, Adrenalin Park, Vlad Cărbune Design Grafic, Creathink, Sound Squad, Bio Farm Recea Cristur, Asociația de Podiatrie; parteneri: Primăria Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai, Federația Română de Triatlon, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, RADP Cluj-Napoca, Organizația Studenților Economiști, Organizația Studenților pentru Turismul românesc; și parteneri media: EBS Radio, Kolozsvári Rádió și I like Cluj.

Îi mulțumim în mod special lui Vlad Cărbune, acel membru al echipei pe care știm că ne putem baza pentru orice oricând și să avem toată încrederea că va fi bine făcut. Mai multe despre talentele lui multiple găsiți pe vladcarbune.ro. Mulțumim mult, Ana Corpade că știi să ne transmiți atât de simplu, subtil, dar clar, că ne ești mereu alături și crezi în noi. Mulțumim, Simion Sebastian Tătaru, Gabriel Augustini, Raoul Bodescu și Ovidiu Blag pentru că ați dat imagine, glas și culoare evenimentului nostru. Mulțumim, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și echipei de oameni inimoși care au vegheat asupra siguranței tuturor.

Mulțumim, Flavia Felfaluși, Bogdan Marica, Delia Dumitraș, Gáspár Beáta și Mădălina Gîscă pentru că v-ați mutat împreună cu noi la bazin pentru 48 de ore și ați uitat de somn. Ați fost extraordinari! Mulțumim, Gabriel Crăescu, Sofia Cernei, Raluca Bonaci, Răzvan Vereș, Pálffy Előd, Alina Doca, Bianca Vereș, Simion Ionuț Pîntea, Larisa Pușcaș, Krisztina Seregi, Denisa Peia, Ioana Petrașcu, Bianca Tofan, Patricia Herțe, Ada Borchină, Andra Avram, Demeter Hanna, Denis Sima, Valentina Chitic, Alexandru Romonți, Török Enikő, Ferenczi Botond, Ștefania Bobîlcă, Adina Mureșan, Alex Maxim, Iris Lemeni, Andreea Badiu, Larisa Toderel, Stas Cebanu, Victoria Braila, Szegedi Hunor. Sunteți minunați și vă suntem extrem de recunoscători!

Mulțumim echipei KNK pentru sprijinul acordat în gestionarea relației cu media. Nu puteam să avem alături de noi oameni mai dedicați și pasionați de înot. Atât de pasionați, încât Toth Levente a decis peste noapte (la propriu) să își stabilească o provocare proprie și a înotat timp de 10 h. Îl felicităm și îl așteptăm și la evenimentele viitoare! Mulțumim, Boros Miklós și tuturor reprezentanților presei care ne-au fost alături și ne-au ajutat să facem sărbătoarea noastră cunoscută comunității în care trăim.

Formulând aceste mulțumiri, ne dăm seama cu fiecare rând cât suntem de norocoși și câți oameni ne-au sprijinit pentru ca cei 836 de participanți să se poată bucura de acest sport minunat în toată splendoarea și diversitatea lui.

Evenimentul a avut loc sub cupola „Zilele Clujului” și în Săptămâna Europeană a Sportului. Așadar, le mulțumim tuturor celor care într-un sfârșit de săptâmână atât de ofertant au ales să ajungă la bazin pentru a celebra înotul. Le mulțumim celor care ne-au încurajat din tribună și sperăm să ni se alăture în bazin cât de curând. Și le mulțumim în mod special tuturor înotătorilor, indiferent de vârstă și nivel al abilităților, că au acceptat invitația noastră și au înotat, ducând mai departe mesajul evenimentului. Căpitanilor de echipă le suntem extrem de recunoscători că s-au alăturat echipei Sports Culture ca și ambasadori ai înotului, punând în primul rând suflet, dar și timp în a organiza, mobiliza și înscrie echipele.

Noi toți, împreună, suntem „Univer 24 – Sărbătoarea înotului” 2019 de care ne vom aminti cu mult drag. Lăsăm aici și o sinteză a evenimentului de care să ne putem bucura și în viitor, alături de imagini, filmulețe și amintiri prețioase.

Ne-au onorat cu prezența și ne-au transmis un mesaj cald în cadrul ceremoniei de deschidere, Demény Attila – Sports Culture, Oláh Zoltán – Univer Product SRL, Hosszú Katinka, Oláh Emese – Primăria Cluj-Napoca și Boros Balint Iuliana – Universitatea Babeș-Bolyai. Ne-am delectat apoi cu două momente speciale: înot sincron cu Mermaids – Sirenele Torpi – Szinkronúszók, echipă coordonată de Hegedűs Krisztina și înot demonstrativ cu Mihnea Dăscălescu, Mihai Gergely, Vlad Dobra, Liviu Bursuc, Norbert Trandafir, Bogdan Mureșan, Szasz Szilard și Demény Helga pe cele 8 culoare. Ne-au încântat privirea și ne-au arătat adevărate modele de măestrie. Le mulțumim mult că ne-au onorat cu prezența!

Momentul mult așteptat, fluierul de start al evenimentului, a însemnat startul pentru activitățile Super înotători de 24 h” și „Copiii, familia și prietenii”. Au sărit în bazin, plini de entuziasm, sute de copii însoțiți de antrenori, căpitani, familie și prieteni. Statisticile noastre arată 552 de înotători la această activitate. Suntem de părere că înotul este un sport de care ar trebui să ne bucurăm fiecare dintre noi, cât mai des și că poate fi deprins la orice vârstă. Însă nimic nu îți face mai mult „poftă” de înot decât un bazin plin ochi de copilași care sfidează orice teamă și se bucură pur și simplu de apă și de cei de lângă ei. Suntem atât de mândri de ei, dar și de cei ce au făcut posibilă prezența lor în bazin … de la a organiza echipa și până la a-i duce în brațe atunci când oboseau. Le mulțumim așadar tuturor căpitanilor de echipă: Török Zoltán, Mircea Armean, Kisgyörgy Evelin, Balló Laura, Várnagy Kinga, Rohács Fanni, Oana Axente, Roxana Man, Mona Martinovici, Liudmila Macarie, Szász Szilárd, Kiss Mekinda, Claudiu Boancă, Gabriel Petric, Paul Serban, Monica Halja, Trandafir Norbert, Luminița Corpodean, Kiss Dan, Marian Sergiu, Benedek Marton, Maximiliana-Theona Mariș, Lazsadi Hajnal-Cristina, Szekrényes András, Péter Ildikó, Éva Lazar, Bogdan Nicule și Magyari Klara, și tuturor membrilor înotători ai echipelor: Ebihalak, Sc Gimn. Liviu Rebreanu, Cluj-Napoca, Clubul Sportiv Scolar Tg.Mures, Apáczai Csere János, Kecskeméti Református Általános Iskola, Szentkirályi Általános Iskola és AMI, Sports Culture, Team Roxy, 100 Barițiu, Active Swim, Hyperion, Aranyhalak, Școala Gimnazială „Ioan Bob”, Clubul Sportiv Ddelfinii Turda, Onisifor Ghibu, VSK Csikszereda, Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Horea, IRON KIDS, Școala Gimnazială Aghireșu-Fabrici, Waldorf cápák, Școala Gimnazială „Ioan Alexandru”, Sânpaul, Colegiul National Pedagogic ,,Gheorghe Lazar” Cluj-Napoca, Noi Harman!, Teveuszony, Vizesek, Wonder și Papp-Magyari.

Dincolo de entuziasmul înotului în sine și a unui eveniment de înot (pentru unii dintre copilași, poate chiar primul la care au participat), să nu uităm că împreună cu copilașii a luat startul, susținând mesajul evenimentului, Hosszú Katinka, triplă campioană olimpică şi deţinătoarea a nouă titluri de campioană mondială, precum şi a 14 titluri de campioană europeană. Prezența ei a adus o bucurie imensă în inimile multor iubitori ai înotului. Îi suntem extrem de recunoscători pentru această onoare și pentru faptul că și-a găsit timp să participe la ceremonia de deschidere, să ia startul la fluierul de început al evenimentului, permițându-ne să vedem cu ochii noștri o legendă a înotului în bazin la Cluj-Napoca, să răspundă tuturor cererilor de intervievare, să semneze fiecare tricou, cască, balon, bilețel, animăluț de pluș, sau ce or mai fi găsit fanii la îndemână, și să se lase fotografiată împreună cu toți cei veniți să o cunoască. Tot din dorința de a fi cât mai aproape de fani și așteptările acestora, campioana a luat parte și la o întâlnire ce a avut loc în amfiteatrul Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității Babeș-Bolyai în cadrul căreia le-a povestit mai multe despre ea și a răspuns întrebărilor adresate. Mulțumim, Olah Emese pentru inițiativa și organizarea acestei întâlniri! Mulțumim, Katinka că ai adus atâta bucurie în inimile participanților, împlinindu-le un vis și sperăm că vei reveni la Cluj! Mulțumim, Univer pentru că ai făcut toate aceste lucruri minunate posibile!

Unicul scop al evenimentului nostru este acela de a celebra înotul. O frumoasă încununare a acestei celebrări au adus-o cei 2 super înotători de 24 h care au parcurs cu succes proba individuală de înot de anduranță. Andrei Ioniță practică înotul de 23 de ani, a participat la și câștigat o serie de maratoane de înot, precum și alte concursuri naționale și internaționale de înot. Fondatorul clubului sportiv Sport4You, Florin Tomoș profită de orice ocazie pentru a se bucura de înotul în ape deschise. Astfel, el a organizat primul maraton de înot din țară pe distanța de 28 km în lacul Beliș, este inițiatorul proiectului LAKE’S SEVEN (ce presupune traversarea înot a celor mai lungi 7 lacuri din România, pledând pentru protejarea calității apei) și recent a traversat Molokai Kaiwi Channel în 14 ore și 56 minute. În cele 24 de ore ale evenimentului nostru, Andrei a înotat 59.500 m și Florin 47.300 m. Îi felicităm și le dorim să se bucure de mulți km înot și în viitor!

Ne dorim mult ca acest eveniment să rămână o sărbătoare. Din acest motiv nu vorbim despre probe și rezultate. Avem însă câteva statistici per echipă (disponibile aici) care ne ajută să vedem cum evoluăm fiecare de la o ediție la alta, poate ne dau și motivația de a progresa și ne amintesc că am realizat împreună ceva cu adevărat frumos. În această categorie ne dorim să includem componentele cantitative ale acestei sinteze … tocmai pentru că bucuria de a înota nu poate fi cuantificată obiectiv, dar poate fi trăită la intensitate maximă.

„Bucuria de a ne întrece în apă” este o activitate nou introdusă cu ocazia acestei ediții a evenimentului, plină de dinamism și energie. 14 echipe, au parcurs timp de o oră, 50.400 m. Căpitanii de echipă s-au asigurat că totul decurge conform planului. Apreciem mult sprijinul și implicarea tuturor: Valentina Anichitei, Vlăduț Dobra, Kisgyörgy Evelin, Csorbási János, Szász Szilárd, Csorbási János, Elene Coman, Kiss Dan, Gabriel Petric, Kisgyörgy Evelin, Vasile Demeter, Roxana Man, Kisgyörgy Evelin și Teodora Dunca, precum și efortul depus de către toți înotătorii echipelor: Liceul cu Program Sportiv, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, CSS I, CSM Tg-Mures 1, Hyperion Brasov 1, CSM Tg-Mures 2, Hyperion Brașov 2, IRON KIDS – Cluj-Napoca, Clubul Sportiv Ddelfinii Turda, CSS II, Worldclass#BeHealthy, Team Roxy, CSS III și Sports Culture.

„Înoată câte 400 m timp de 6 h în echipă” powered by TYR a fost și anul acesta cea mai populară activitate. Înotători de toate vârstele și-au asumat provocarea ștafetei, depășindu-se pe sine. 14 echipe, au înotat timp de 6 ore, 240.800 m. Le suntem recunoscători căpitanilor de echipă mulțumită cărora am avut alături aceste echipe frumoase prin diversitate și unite prin iubirea față de înot. Mulțumim, Szász Szilárd, Csorbási János, Gabriel Petric, Csorbási János, Monica Ghiurco, Elena Coman, Safar Árpád, Sanda Pop, Roxana Man, Sergiu Pocan, Ionel-Eugen Bida, Ciprian Corpade, Anca Tomșa și Mihai Cengher, precum și înotătorilor din cadrul echipelor: Hyperion Brasov 1, CSM Tg-Mures 1, Clubul Sportiv Delfinii Turda, CSM Tg-Mures 2, Broaștele și crocodilii, Hyperion Brașov 2, SAFARI, Snoopies, TEAM ROXY, Evo Swimmers, INVICTUS TEAM ROMANIA, Swimmers at work, Evo Swimmers 2 și RECHINII.

„Înoată câte 1/2 h timp de 12 h în echipă” este activitatea ce aduce o altfel de provocare – una nocturnă. Cum sportivii au un program ordonat, somnul și odihna jucând un rol extrem de important, nu este ușor să convingi nici chiar iubitorii înotului că aceasta activitatea ar fi una potrivită pentru ei. Cu toate acestea, interesul pentru activitate crește încet și sigur, iar cei ce o încearcă au doar cuvinte de laudă și revin. Le mulțumim tuturor celor care au renunțat la somnul tihnit pentru câteva ore de înot nocturn, relaxare la saună și socializare cu alți înotători curajoși. 5 echipe au parcurs, timp de 12 ore, 167.800 m. Mulțumiri speciale le adresăm și de această dată căpitanilor de echipă pentru tot sprijinul și puterea de convingere: Bogdan Mureșan, Maria Letizia Dall’Ara, Marius Ristache și Vlad Cărbune(X2). Mulțumim înotătorilor din cadrul echipelor: Open Water Swimmers, Chlorine4Life, Mureșul, Bridaga diverșii 2 și Bridaga diverșii 1. Îi mulțumim de asemenea lui Tamas Bodis pentru preluarea temporară a rolului de MC și promptitudinea fluierului la fiecare 30 minute.

Și chiar dacă nu am dormit noaptea și s-a înotat permanent, ne-am luat energie din pastele delicioase și pizza gigantică de la Chicken and garlic, din plăcerea de a înota, și am continuat duminică dimineața cu activitatea „Mini-teambuilding acvatic”. 69 de înotători aparținând echipelor Instrumentor Egyesület és a kolozsvári Zenészek, FURIOS ȘI IUTE, Accesa, Emerson, Frequentis Team, Titanic, Team Decathlon, Cognizant Softvision, E.on Business Services și 3 Proficient Goldfish și-au reprezentat cu mândrie compania / instituția, bucurându-se de înot, sărituri în apă, sprinturi și multă bunădispoziție. Le mulțumim și de această data căpitanilor de echipă pentru toată dedicarea arătată echipei: Fodor Lilla Dorottya, Baróti- Illyés Imola, Călin Timicer, Monica Ghiurco, Andrada Neamțu, Alexandra Retegan, Balazs Melinda, Bogdan Nicule, Valentin Nistor și Sanda Pop.

Au înotat la eveniment 836 de iubitori ai înotului. Pe parcursul celor 24 h, s-au înotat, numai în cadrul celor 4 activități pentru care arbitrii noștri au contorizat bazinele, 565.800 m. Putem spune că am fi străbătut țara, dar în fapt iubitorii înotului sunt cei care au străbătut-o pentru a ajunge la eveniment. Am avut echipe participante venite din Brașov, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș și, mulțumimtă prietenilor noștri de la Univer, din Kecskemet, Ungaria. Și bineînțeles, multe echipe clujene cu componență diversă specifică frumosului oraș în care trăim. Am avut echipe care au înotat cu noi în cadrul mai multor activități, așa cum reiese din detaliile mai sus prezentate. Sperăm să revină, să participe la cât mai multe dintre activități, să aducă tot mai mulți iubitori ai înotului cu ei și să transmită mai departe mesajul evenimentului nostru. Și în timp, să fim tot mai numeroși cei care participăm la 24 de ore de celebrare a înotului, dând naștere unei tradiții anuale.

Împreună, toți cei care ne-am implicat într-un fel sau altul în această sărbătorire a sportului, am transmis un mesaj puternic, un mesaj care contează pentru viitor și un îndemn în care credem și care ne unește: „Continuă să înoți!” Suntem recunoscători și bucuroși pentru fiecare persoană, tânăr/ă sau mai în vârstă, amator/oare sau profesionist/ă care a înotat în cadrul evenimentului, indiferent de distanța parcursă sau timpul petrecut în apă, precum și celor care i-au susținut și încurajat de pe marginea bazinului ori din tribună.

Noi le mulțumim în mod special tuturor membrilor echipei Mureșul pentru că au ținut frontul echipei noastre la activitatea nocturnă de înot și ne-au primit și pe noi în echipă. Ne-am bucurat de fiecare moment și fiecare participant la eveniment, iar cele 30 de minute de înot la ora 5 dimineața ne-au amintit o dată în plus de ce iubim înotul și această sărbătoare dedicată lui. Vă invităm să vizitați pagina noastră de Facebook pentru acele amintiri ce au fost imortalizate și care le completează pe cele din sufletul nostru. Nu ezitați să ne lăsați impresiile voastre. Vom face tot posibilul să învățăm din ele și cu următoarea ocazie să ne simțim cel puțin la fel de bine împreună. Și bineînțeles pagina noastră web (sportsculture.ro) pentru noutăți privind evenimentele pe care le organizăm. Așteptăm cu nerăbdare următoarea ediție și continuăm să înotăm!